Gebruik je kop, zet een schaatshelm op!
Het dragen van een schaatshelm tijdens het schaatsen wordt steeds gewoner. En dat is maar goed ook. Veel schaatsers halen snelheden die hoger liggen dan op de fiets, tot ruim 60 kilometer per uur bij de sprinters. Niet zelden vallen schaatsers ongelukkig op hun hoofd.
Draag een helm. Je kunt zelf een val veroorzaken, maar ook bijvoorbeeld andere schaatsers en oneffenheden in het ijs kunnen hiervoor zorgen. Een helm beschermt je hoofd bij een val en draagt zo bij aan het voorkomen van (hersen)letsel. Er zijn meerdere soorten helmen. In het shorttrack, marathon schaatsen en mass start draagt men de shorttrackhelm met ASTM Standaard F1849. Dit is een vereiste van de KNSB en de ISU, omdat deze helm is getest op ijs. Als je schaatst met een helm is het belangrijk dat deze helm een val op het hoofd goed opvangt, maar ook dat deze geen puntige vorm aan de achterkant heeft en dat er geen schaatsijzer door kan komen.
Wordt de schaatshelm verplicht voor schaatsers?
De KNSB heeft de schaatshelm verplicht bij het marathonschaatsen per 1 september 2015. Dat is wat ons betreft het juiste statement, zeker na een reeks serieuze incidenten in het schaatsen. Veiligheid staat voorop. Het invoeren van de helmplicht en snijvaste kleding zijn de eerste stappen. Ook zijn er steeds meer schaatsvereningen en ijsbanen die een helmplicht hebben, maar ook bijv. bij de Elfstedentocht is er tegenwoordig een helmplicht!
Waarom is het dragen van een helm tijdens het schaatsen de goede keuze?
Bij schaatsen is de kans op een blessure aan het hoofd het grootst van alle sporten. Deze kans is ruim 17 keer groter dan bij een gemiddelde sport en schaatsen laat ‘gevaarlijke sporten’ als basketbal, motorsport en verschillende vechtsporten ver achter zich. Met tien hoofdblessures per 100.000 uur en bijna drie gevallen van hersenletsel in hetzelfde aantal uur voert schaatsen alle lijsten aan. Het invoeren van een helm bij vergelijkbare snelheidssporten als skiën en snowboarden resulteerde in een daling van deze cijfers met 60%.
Zijn er echte schaatshelmen, die ook voldoen voor lange-afstandrijders?
Zowel Viking als Cado Motus hebben échte schaatshelmen. Met een Europese pasvorm, zeer licht van gewicht, genoeg ventilatie, en de mogelijkheid om dichte covers te gebruiken, dit zijn de helmen van Cado Motus. Deze covers kun je zelf kiezen, in verschillende kleuren. De helm heeft ook de mogelijkheid om een integraal vizier aan te maken.
Welke regels gelden nog meer?
Een schaatshelm moet de vorm van het hoofd volgen. Daarin zijn schaatshelmen anders dan fietshelmen, die vaak een puntige vorm hebben. Dat heeft te maken met het feit dat schaatsers nog wel eens achterover vallen en met een puntige helm is er kans op nekletsel.
Kom naar onze winkel om de complete schaatshelmen collectie te bekijken, te passen en te kopen!
Een schaatshelm is al te verkrijgen vanaf 56 euro.
Tips & Nieuws Blink uit dankzij onze kennis
Als het om (sport)fietsen, schaatsen en skeelers gaat, delen we graag onze kennis. Met tips, tricks, updates en nieuws helpen we je om uit te blinken op jouw niveau door miskopen te voorkomen.
- Naar wensen luisteren
- Aan materiaal sleutelen
- Voor prestaties gaan
Contact
Mogen wij part of your ride zijn?
Bel: | 0522 - 29 16 66 |
---|---|
Mail: | info@lindenholz.nl |
Bezoek: |
Prunuslaan 2-4 7954 GD Rouveen |